Supportede.nl
Image default
Gezondheid

Niet kunnen slapen en last van stress? Lees dit artikel.

Stress kan ervoor zorgen dat je niet kan slapen. Wanneer je stress ervaart, gaat je lichaam namelijk in een “vecht of vlucht”-modus, dit betekent dat je lichaam alert blijft en klaar is om te reageren op bedreigingen. Dit kan het heel moeilijk maken om te ontspannen en in slaap te vallen.

Welk effect heeft stress op je slaapritme?

Er zijn diverse manieren waarop stress het slapen kan beïnvloeden. Sommige mensen hebben moeite met in slaap vallen, terwijl anderen juist midden in de nacht wakker worden en niet meer in slaap kunnen vallen. Erg vervelend natuurlijk. Sommige mensen ervaren ook lichtere slaap of dromen meer (nachtmerries) wanneer ze gestrest zijn.

Hoe kun je stress verminderen en beter slapen?

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om stress te verminderen en beter te slapen.

  • Probeer een vast slaapschema te volgen
  • Zorg ervoor dat je slaapkamer donker, stil en koel is
  • Probeer vlak voor het slapengaan relaxte activiteiten te doen, zoals lezen of mediteren.
  • Het is ook belangrijk om gezond te leven, zoals minder caffeine en alcohol voor het slapengaan en het niet te laat naar bed gaan.

Wanneer is hulp aan te raden?

Als je niet kunt slapen door de stress en dit houdt voor een lange tijd aan, dan is het verstandig om een coach te raadplegen.

Een therapeut, coach of arts kan je helpen om te werken aan manieren om stress te verminderen en daardoor beter te slapen. Hij of zij kan je bepaalde medicijnen adviseren of kan je technieken leren waardoor je relaxter en minder gestrest door het leven gaat.