Supportede.nl
Image default
Gezondheid

Vier tips voor een gezonde bloeddruk

Vier tips voor een gezonde bloeddruk

Een gezonde bloeddruk zit op ongeveer 120/80 of lager. Bij een bloeddruk van 140/90 of hoger spreek je over een verhoogde bloeddruk.Met een bloeddrukmeter van Omron kan je jouw bloeddruk goed in de gaten houden. Als er sprake is van een hoge bloeddruk dan kun je een aantal dingen doen om die omlaag te krijgen. Voor de meeste mensen helpt het om de stress te verlagen. Zorg dat je iedere week een planning maakt zodat je ook zo min mogelijk te maken krijgt met stress. Daarnaast zijn mensen met overgewicht gevoeliger voor een hoge bloeddruk. Zij krijgen hier vaak eerder mee te maken. Het kan dan helpen om een diëtist te contacteren zodat je gaat afvallen. Naarmate de kilo’s eraf vliegen zul je vaak ook een daling in de bloeddruk merken.

Het is ook geen overbodige luxe om elke dag te bewegen. Dit is niet alleen goed voor het lichaam en de geest, maar kan daarnaast ook bloeddrukverlagend werken. Je kan best een wijntje of biertje drinken, maar doe dit met mate. Als je stelselmatig te veel drinkt dan kan de bloeddruk omhoog gaan. Bovendien zul je ook frisser opstaan als je wat minder drinkt. Het is dus een win win situatie. Roken is ook niet gezond voor het bloed en de bloeddruk. Het beste is om helemaal te stoppen, maar als je dit niet lukt dan is het wel belangrijk om wat te minderen.

Hoe herken je een te hoge of te lage bloeddruk?

Bij een lage bloeddruk worden de meeste mensen duizelig of een beetje misselijk. Dit is tevens ook een van de symptomen van een te hoge bloeddruk. Kom je in deze situatie dan is het verstandig om even je bloeddruk op te meten. Mocht je zelf geen bloeddrukmeter hebben dan kun je dit vaak ook door de assistente van de huisarts laten doen. Bij een lage bloeddruk worden ook veel mensen licht in het hoofd en beginnen ze zwarte vlekken te zien. Iets minder vaak komt het voor dat je ervan flauw valt. Bij een hoge bloeddruk hoef je niet perse symptomen te hebben. Dit kun je vaak ongemerkt hebben. Echter bij de extreme daarvan merk je vaak ook duizeligheid en/of wazig zien. Sommige mensen ervaren ook een misselijk gevoel en hebben de hele tijd het gevoel dat ze moeten braken. Dit gebeurd dan ook soms.

Wat kun je veranderen in het dagelijkse leven?

In het dagelijkse leven zijn er een aantal dingen die je kunt doen voor je bloeddruk. Het belangrijkste is om zo gezond mogelijk te eten. Zorg dat je niet teveel alcohol of zout gebruikt. Daarnaast is beweging ook goed voor de bloeddruk. Daarnaast kun je ook beter stoppen met roken als je een hoge bloeddruk hebt. Maar het belangrijkste is toch wel om stress te vermijden. Dit is namelijk vaak de oorzaak voor een te hoge bloeddruk. Dit is heel simpel te doen door te praten over stress met bijvoorbeeld de dokter of een psycholoog. Het is niet iets waarvoor je je hoeft te schamen. En zoveel mogelijk triggers vermijden als je weet welke triggers je hebt.