Supportede.nl
Image default
Banen en opleidingen

Ideëen over wetsteen grofheden en slijptechnieken

Slijpen op wetstenen is lastig als je net als ik nog een beginner bent. Ik vind het derhalve wel super leuk om de messen van mijn chef te slijpen, waardoor je ze zelfs kunt gebruiken om te scheren. Gisteren zat ik enkele video’s op YouTube te kijken en vond ik deze video over messen slijpen. Hierdoor ben ik wat gaan nadenken.

Ik veel gelezen en gezien over hoe je moet slijpen en hoe belangrijk het is om een bepaalde slijphoek te behouden tijdens het slijpen van je mes. Het is ook belangrijk om te beginnen met een grovere wetsteen en om vervolgens alsmaar fijnere stenen te pakken om een bepaalde scherpheid te krijgen. Na het kijken van deze video vroeg ik mij dus af hoe deze man zn slijphoek kon aanhouden zonder een bepaalde hoek aan te houden of op zn minst een fijnere steen te pakken.

Vaak lukt het me wel om een scherp mes te slijpen, maar zo scherp als deze man het krijgt is me nog niet gelukt. Mijn vraag was dus, hoe krijgt hij het mes zo scherp??

Het blijkt dat hij dit doet doordat hij gewoon goed begrijpt hoe je moet slijpen. Je wilt alle metaalbramen zo snel mogelijk verwijderen, zodat het blad van je mes schoon blijft. Er zijn meerdere manieren om te leren slijpen. Daarnaast kunnen grovere wetstenen een stuk fijner worden doordat je er weinig druk op gebruikt.

http://www.slijpuniversiteit.nl/mes-slijpen/