De dalende kwaliteit van goedkopere kleding

De daling van de kledingprijzen in de laatste 20 jaar heeft ons in staat gesteld steeds meer kleren te kopen. We hebben nu 5 keer meer kleren dan onze grootouders hadden. Het voelde geweldig, tot we ontdekten wat er achter deze trend schuilging.

In werkelijkheid is deze voortdurende opeenhoping van goedkope kledingstukken alleen mogelijk door een voortdurende verlaging van de produktiekosten. Dit heeft op zijn beurt ernstige gevolgen voor onze gezondheid, onze planeet, en voor het leven van de kledingarbeiders.

Fast fashion: het monster in onze kasten

Het is een uitdaging geworden om een kledingstuk meer dan vijf keer te dragen. Waarom?

1) De kwaliteit van de kleding wordt elk jaar minder. Daardoor zien onze kleren er onmiddellijk verbleekt, vormeloos of versleten uit.

2) Trends veranderen zo snel dat we ze niet kunnen bijhouden. We blijven kopen om bij de tijd te blijven.

Dit is Fast Fashion: Massaproductie van goedkope, wegwerpkleding. Talloze nieuwe collecties per jaar geven ons het gevoel dat we voortdurend verouderd zijn en moedigen ons aan om meer te blijven kopen.

Kleding is duidelijk wegwerpkleding geworden. Als gevolg daarvan produceren we steeds meer textielafval. Een gezin in de westerse wereld gooit gemiddeld 30 kg kleding per jaar weg. Slechts 15% wordt gerecycleerd of gedoneerd, de rest gaat rechtstreeks naar de stortplaats of wordt verbrand.

Synthetische vezels, zoals polyester, zijn plastic vezels, dus niet biologisch afbreekbaar en het kan tot 200 jaar duren voordat ze worden afgebroken. Synthetische vezels worden gebruikt in 72% van onze kleding.

Ben jij ook op zoek naar duurzame kleding die langer meegaat en die je niet na een paar keer dragen weg hoeft te gooien? Kijk dan eens bij duurzame kledingmerken zoals ADUH.