Supportede.nl
Image default
Energie

Het laten aanleggen van een perilex aansluiting

Veel apparaten kunnen worden aangesloten op een ‘normaal’ stopcontact. Maar dit geldt niet voor alle apparaten. Bij het aansluiten van bepaalde apparaten red je het niet met een ‘normaal’ stopcontact. Grootgebruikers hebben een perilex aansluiting nodig. Grootgebruikers zijn apparaten die meer stroom nodig hebben dan een gemiddeld apparaat. Neem bijvoorbeeld een airconditioner of een inductie kookplaat. Een perilex is dan ook een stopcontact die meer stroom levert. Het aansluiten van een perilex is een ingewikkelde klus. Je moet de juiste kennis hebben over draden en de groepenkast om alles veilig aan te sluiten. Het kan heel verstandig zijn een elektricien in te schakelen, bijvoorbeeld bij elektricien Vlaanderen

Hoe wordt een perilex aangesloten?

Wanneer een elektricien wordt ingeschakeld, gaat hij als volgt te werk. Eerst zorgt de elektricien ervoor dat hij spanningsloos kan werken. Door de hoofdschakelaar om te zetten maakt hij het gebied waarin hij moet werken spanningsvrij. Dit is erg belangrijk. Vervolgens stript hij de aders die in het snoer zitten. Hierna wordt de wartel op de kabel geschoven. De wartel dient voor een waterdichte wandcontactdoos. Daarna worden op de wandcontactdoos de draden in de aansluiting geschoven. Met behulp van schroeven wordt vervolgens het wandcontactdoos element in de perilex inbouwdoos geschroefd. Ten slotte wordt de spanning weer ingeschakeld. 

De 2 fase perilex en de 3 fase perilex

Er is een verschil tussen de 2 fase perilex en de 3 fase perilex. Bij een aansluiting boven de 3,5 kW is er een 2 fase aansluiting nodig. Deze aansluiting is geen krachtstroom. Bij de 2 fase aansluiting worden in de meterkast twee losse fasen aan elkaar gekoppeld. De 3 fase perilex is bedoeld voor apparaten die nog meer stroom verbruiken. Dit is altijd nodig bij een keramisch of inductie fornuis. De 3 fase aansluiting is wel krachtstroom. Deze aansluiting is in de meterkast te herkennen aan de aparte krachtgroep. Ben je niet zeker van welke fase perilex je nodig hebt? En of je überhaupt een perilex nodig hebt? Schakel bij twijfel altijd hulp in.