Is een elektrische fiets beter voor het milieu?

 

De elektrische fiets wordt steeds populairder. In 2018 zijn er zelfs voor het eerst meer elektrische fietsen verkocht dan normale stadsfietsen. Ongeveer een decennia geleden waren het vooral de senioren die gebruik maakten van elektrische fietsen, maar de afgelopen tijd is er ook een forse stijging in e-bikes onder de jongeren. Voor velen is de e-bike een groenere optie dan de auto. 

De werking van een elektrische fiets

Op de elektrische fiets zit een motor die ondersteuning biedt aan de fietser bij het fietsen. Dit zorgt ervoor dat de bestuurder minder inspanning hoeft te leveren om vooruit te komen. Het is makkelijker om lange afstanden af te leggen, omdat het fietsen minder inspanning nodig heeft. Dit maakt de elektrische fiets een goed alternatief voor de auto of scooter. 

CO2 uitstoot van de elektrische fiets

Een elektrische fiets stoot dus helemaal geen schadelijke gassen uit. Het is wel zo dat de accu van de e-bike moet worden opgeladen. Indirect kan dit schadelijk zijn voor het milieu, omdat er stroom moet worden opgewekt. Als er een vergelijking met een personenauto wordt gemaakt, stoot de elektrische fiets maar 3% van de hoeveelheid CO2-uitstoot uit. Dit komt erop neer dat een kilometer die afgelegd is op de e-bike, 30 keer schoner is dan een met de auto afgelegde kilometer. 

De accu

Een minder schone kant van de elektrische fiets is de productie van de accu. De accu is niet alleen het duurste onderdeel, maar ook het meest milieubelastende onderdeel. Bij de productie van de batterijen komen schadelijke stoffen vrij en moeten er grote hoeveelheden grafiet en kobalt worden gewonnen. 

Recyclen van de accu

Een versleten of kapotte accu kan worden ingeleverd bij een fietsdealer die de accu op een verantwoorde manier kan recyclen. De laatste jaren is de revisie van de accu, wat een duurzaam alternatief is, in opkomst.